Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Kryształowa w Katowicach rezygnuje z Magdy Gessler

Piotr Kalsztyn
Piotr Kalsztyn
Od 1 kwietnia znana restauratorka nie będzie już sygnować lokalu ...
Od 1 kwietnia znana restauratorka nie będzie już sygnować lokalu ... Piotr Kalsztyn, arch. MM
Od 1 kwietnia znana restauratorka nie będzie już sygnować lokalu w centrum Katowic swoim nazwiskiem.

Kryształowa to jeden z kulinarnych symboli Katowic. Kamienica przy Warszawskiej 5 została zbudowana w połowie XIX wieku. Jej właścicielem został Salomon Goldstein. Pierwszy gruntowny remont kamienicy miał miejsce w 1890 roku. W budynku pojawiły się balkony. Kolejny właściciel Edward Freudenthal powiększył kamienicę o witryny na parterze. Następny, Liborius Otto, otworzył w niej pierwszą kawiarnię "Otto".  Za czasów następnego właściciela Stanisława Beszczyńskiego – pod koniec lat 20-tych - nazwę zmieniono na "Lotos". W 1950 r. pierwszy raz można było usłyszeć nazwę "Kryształowa". Lokal zmieniał swoich właścicieli i w 2009 r. został zamknięty.

W listopadzie 2012 roku miało miejsce nowe otwarcie restauracji. Górnicza orkiestra grała przed wejściem, na budynku wyświetlane było imię i nazwisko Magdy Gessler, a sama restauratorka pojawiła się na oficjalnym otwarciu, gdzie zabawiała rozmową o kuchni dziennikarzy i katowicką śmietankę towarzyską (wtedy właśnie dowiedzieliśmy się, że takowa istnieje).

Już na samym początku Kryształowa miała nie najlepszą sławę. Owszem, niektórzy chwalili za wystrój i kuchnię, większość katowiczan narzekało jednak, że zamiast kawiarni do której można było wstąpić w każdej chwili, otrzymaliśmy bardzo drogą restaurację na którą ich po prostu nie stać. Nic zresztą dziwnego, danie ze sznyclem wiedeńskim kosztowało wtedy 76 złotych, a żur 18 zł.

Po półtora roku zmieniło się logo restauracji, a prowadząca Kuchenne Rewolucje przestała je sygnować swoim nazwiskiem. - To prawdziwa informacja, a nie prima aprilisowy żart - powiedzieli nam w Kryształowej.

Zmiany nastąpiły również w menu, a przede wszystkim w jego cenach. M.in. za danie z żeberkami zapłacimy teraz 39 złotych, a obiad z sandaczem kosztuje  48 zł.

Kryształowa nie zapomina jednak o znanych twarzach, z restauracją współpracuje Maria Ożga - uczestniczka programu Masterchef. Wcześniej kucharka z Tarnowskich Gór gościła w Kryształowej w każdą niedzielę, od kwietnia ma pojawiać się częściej. Kryształowa będzie również otwarta wcześniej, pierwsza sala ma służyć jako kawiarnia, można tam będzie również zjeść śniadanie od 9.00 rano.

Piotr Kalsztyn

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto