Kryształowa to jeden z kulinarnych symboli Katowic. Kamienica przy Warszawskiej 5 została zbudowana w połowie XIX wieku. Jej właścicielem został Salomon Goldstein. Pierwszy gruntowny remont kamienicy miał miejsce w 1890 roku. W budynku pojawiły się balkony. Kolejny właściciel Edward Freudenthal powiększył kamienicę o witryny na parterze. Następny, Liborius Otto, otworzył w niej pierwszą kawiarnię "Otto". Za czasów następnego właściciela Stanisława Beszczyńskiego – pod koniec lat 20-tych - nazwę zmieniono na "Lotos". W 1950 r. pierwszy raz można było usłyszeć nazwę "Kryształowa". Lokal zmieniał swoich właścicieli i w 2009 r. został zamknięty.
W listopadzie 2012 roku miało miejsce nowe otwarcie restauracji. Górnicza orkiestra grała przed wejściem, na budynku wyświetlane było imię i nazwisko Magdy Gessler, a sama restauratorka pojawiła się na oficjalnym otwarciu, gdzie zabawiała rozmową o kuchni dziennikarzy i katowicką śmietankę towarzyską (wtedy właśnie dowiedzieliśmy się, że takowa istnieje).
Już na samym początku Kryształowa miała nie najlepszą sławę. Owszem, niektórzy chwalili za wystrój i kuchnię, większość katowiczan narzekało jednak, że zamiast kawiarni do której można było wstąpić w każdej chwili, otrzymaliśmy bardzo drogą restaurację na którą ich po prostu nie stać. Nic zresztą dziwnego, danie ze sznyclem wiedeńskim kosztowało wtedy 76 złotych, a żur 18 zł.
Po półtora roku zmieniło się logo restauracji, a prowadząca Kuchenne Rewolucje przestała je sygnować swoim nazwiskiem. - To prawdziwa informacja, a nie prima aprilisowy żart - powiedzieli nam w Kryształowej.
Zmiany nastąpiły również w menu, a przede wszystkim w jego cenach. M.in. za danie z żeberkami zapłacimy teraz 39 złotych, a obiad z sandaczem kosztuje 48 zł.
Kryształowa nie zapomina jednak o znanych twarzach, z restauracją współpracuje Maria Ożga - uczestniczka programu Masterchef. Wcześniej kucharka z Tarnowskich Gór gościła w Kryształowej w każdą niedzielę, od kwietnia ma pojawiać się częściej. Kryształowa będzie również otwarta wcześniej, pierwsza sala ma służyć jako kawiarnia, można tam będzie również zjeść śniadanie od 9.00 rano.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?